2016

28 квітня 2016 року ректор університету М.І. Звєряков вручив сертифікати аспірантам та студентам ОНЕУ, ОНУ ім. І.І.Мечникова та ОНПУ, які відвідали курс лекцій «Економіка Європейського Союзу та відносини ЄС – Україна 2015/2016». Цей курс проводив професор Альваро Фернандес з Португалії за підтримки модуля Jean Monnet програми Erasmus+. Це дозволило аспірантам та студентам поглибити свої знання як з теми відносин між Україною та Європейським Союзом так і з англійської мови, особливо з економічних термінів, а також отримати навики з використання в роботі OneDrive платформи. Отриманий досвід допоможе в майбутньому кожному як в подальшому навчанні так і на роботі в вітчизняних та закордонних компаніях.

27-29 квітня 2016 року представники Одеського національного економічного університету, в особі вчених і членів Ради молодих вчених ОНЕУ, взяли активну участь в II ODESSA SMART FORUM. Форум об’єднав провідні наукові конференції восьми Одеських ВУЗів. Програма форуму включала в себе: конференції на базі кожного ВУЗу; відкриття Форуму і Welcome Party; майстер-класи та круглі столи; відпочинок на Science Slam і екскурсію по місту Одесі.

Молоді вчені ОНЕУ були активними учасниками всіх заходів форуму. Так, зокрема, слемером на Science Slam від ОНЕУ був к.г.н, старший викладач кафедри економіки та управління туризмом – Ярьоменко Сергій Григорович, виступ якого був присвячений дослідженню сучасної теорії геополітичної стикової зони. Яскравий та динамічний виступ приніс Ярьоменко С.Г. перемогу в Science Slam.

Також, в рамках форуму, в Одеському національному економічному університеті відбулась Всеукраїнська наукова конференція аспірантів та молодих вчених «Стабілізація та перспективи соціально-економічного розвитку».

В роботі конференції взяли участь 100 науковців, викладачів, аспірантів, здобувачів та студентів. Під час секційних засідань було презентовано та обговорено наукові доповіді та повідомлення учасників конференції відповідно до таких напрямків:

– актуальні проблеми теорії і практики господарювання на макро- та     мікроекономічному рівнях;

– гуманітарні питання розвитку суспільства і держави;

– історичні складові гармонізації та стабілізації суспільства.

5 вересня 2016 року аспіранти прослухали лекцію професора Токійського університету Кімітака Матцузато на тему: «Наукове дослідження кризи в Україні».

В ході виступу професора мала місце дискусія з аудиторією – свої питання ставили викладачі, аспіранти, студенти та наукові співробітники. Теми для обговорення були широкого спектру: від проблем політики та економіки до японської системи освіти і процедури вступу до вищих навчальних закладів.

9 вересня 2016 року відбулося урочисте відкриття циклу лекцій та семінарів професора Альваро Фернандеса (Португалія) «Економіка Європейського союзу та майбутнє відносин ЄС-Україна».

Учасниками були молоді вчені, аспіранти та студенти ОНЕУ, ОНУ ім. І.І.Мечникова, ОНПУ та ОРІДУ НАДУ.

Для програми семінару були обрані актуальні теми досліджень ЄС та відносин Україна-ЄС для збільшення можливостей працевлаштування майбутніх випускників.

Запрошеним гостем на відкритті семінарів цього разу був Юргіс Вілчінскас – Радник, Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні. Після його виступу, в котрому були порушені хвилюючі теми з теперішньої ситуації в ЄС (особливо тема Brexit), присутні в аудиторії змогли поставити свої питання та отримати на них відповіді в ході дискусії.

31 травня 2016 року Одеський національний економічний університет, за планами міжнародного наукового обміну, відвідав з візитом всесвітньо відомий вчений, лауреат Нобелівської премії Вернон Сміт.

Він виступив перед викладачами, аспірантами та студентами з лекцією «Вплив реформацій на економіку розвинених країн світу». Після лекції пан Вернон Сміт відповів на запитання, мав розмову з ректором ОНЕУ проф. М.І. Звєряковим.