2018

21 вересня 2018 року здобувачі третього рівня вищої освіти Одеського національного економічного університету  прослухали лекції представників Національного банку на теми: «Управління змінами» та «Монетарна політика Національного банку». Спікери розповіли про трансформацію НБУ, реформу фінансового сектору, проектне управління та стратегію Національного банку України. Спікерами лекцій виступили директор департаменту стратегії та реформування – Відякін Михайло Миколайович та заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу – Лепушинський Володимир Олександрович.

Всі учасники лекцій мали змогу прийняти участь у дискусії. Дуже насичені по інформації лекції, з яких вичерпнули багато нового та дозволило по-новому поглянути на стан банківського сектору та перспективи його розвитку.

15-16 березня 2018 року аспіранти ОНЕУ прийняли участь у Конгресі проектних ініціатив Румунія – Україна та у навчальному семінарі з підготовки міжнародних проектів. На Конгресі, у межах транскордонної співпраці, була представлена Спільна оперативна програма Румунія-Україна 2014-2020. Відбувся конкурс проектних пропозицій, на якому викладачі та аспіранти ОНЕУ надали пропозиції по 11 напрямкам співпраці. На заході надавалися поради з підготовки заявок на проекти, румунські та українські представники спілкувалися у панельних дискусіях. Конгрес та семінар відбулися за ініціативи та підтримки Одеської обласної державної адміністрації.

23 березня 2018 року в Малому актовому залі Одеського національного економічного університету відбулося урочисте відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених «Глобальні та регіональні аспекти інноваційного розвитку економіки». У роботі конференції взяли участь більше 150 молодих науковців з ОНЕУ та 8 інших ВНЗ України.

Зі вступним словом до учасників конференції та гостей від імені ректору ОНЕУ звернувся проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Анатолій Іванович Ковальов. У своєму виступі він підкреслив важливість проведення подібних наукових заходів, відзначив особливе значення наукових досліджень молодих вчених, наголосив на необхідності широкого залучення аспірантів і здобувачів до роботи Ради молодих вчених ОНЕУ. Також проректор ознайомив учасників конференції з останніми тенденціями та ключовими аспектами підготовки та атестації кадрів вищої наукової кваліфікації – докторів філософії та докторів наук.

На пленарному засіданні були заслухані доповіді: докторантки ОНЕУ, к.е.н., доцента кафедри фінансів А.В. Хомутенко, к.е.н., викладача кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу К.А. Наймарк і аспірантки кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності М.О. Буздиган.

По завершенню пленарного засідання учасники конференції взяли участь у секційних засіданнях за вісьмома тематичними напрямами:

  • інноваційний розвиток та відтворення суспільного капіталу;
  • проблеми організаційно-економічного та правового забезпечення управління бізнес-процесами;
  • сучасний стан і перспективи розвитку теорії та практики менеджменту та маркетингу в Україні;
  • теоретичні та прикладні проблеми сучасних міжнародних економічних відносин;
  • напрямки розвитку обліку, контролю, аудиту, економічного аналізу та оподаткування в умовах поглиблення інноваційно-інвестиційних процесів в Україні;
  • фіскальна політика підтримки інноваційного вектору розвитку економіки;
  • інноваційні моделі та методи управління банківською діяльністю в контексті фінансової глобалізації;
  • організаційно-економічне забезпечення механізму управління туристсько-рекреаційними комплексами.

23 травня 2018 року аспіранти ОНЕУ взяли участь у круглому столі за темою «Національна економіка: від нестійкого розвитку до соціальної держави» за участю Директора Державної установи “Інститут економіки та прогнозування НАН України”, академіка НАН України, доктора економічних наук, професора Гейця В.М., ректора ОНЕУ, члена-кореспондента НАН України, доктора економічних наук, професора Звєрякова М.І., проректора з наукової роботи, доктора економічних наук, професора Ковальова А.І. Загальна кількість учасників склала 42 науковця, в т.ч. 2 науковця із Житомирського державного технологічного університету.

На круглому столі зі вступною доповіддю виступив ректор ОНЕУ, доктор економічних наук, професор Звєряков М.І. У доповіді було розглянуто актуальні питання розвитку національної економіки в складних сучасних політичних і економічних умовах, визначено головні ендогенні та екзогенні фактори та драйвери економічного зростання.

Доповідь Директора Державної установи “Інститут економіки та прогнозування НАН України”, академіка НАН України, доктора економічних наук, професора Гейця В.М. була присвячена актуальним питанням трансформації інституційного простору України та адаптації до ринкового середовища, підготовки суспільства до трансформаційних змін в усіх сферах життєдіяльності, запровадження соціальних ліфтів для громадянського суспільства. Також увага була акцентована на важливій соціальній ролі держави у цих трансформаційних процесах та питаннях формування активного громадянського суспільства.

20 вересня 2018 року відбулася зустріч з І. Міклошем – Головою Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, головним економічним радником Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, який виступив перед колективом ОНЕУ з лекцією за темою «Чому Україна знаходиться нижче свого потенціалу, і що робити аби це виправити»?

На лекції були присутні 75 осіб, серед яких викладачі, аспіранти, співробітники різних підрозділів та студенти ОНЕУ.

Головними питаннями, які обговорювалися на лекції були такі:

– Які реформи необхідні Україні та за який період можливо їх реально провести?

– Порівняння стартових позицій України та Словаччини до початку реформ та передумов їх проведення.

– Який потенціал має Україна для реалізації необхідних реформ?

– Яких результатів у реформуванні економіки вдалося досягти та які перешкоди гальмують соціально-економічний розвиток України?

– Які економічні та соціальні питання залишаються невирішеними на даний час?

Після лекції відбулася жвава дискусія з питань подальшого реформування економіки України та визначення шляхів вирішення існуючих соціально-економічних проблем.