Кафедра загальної економічної теорії та економічної політики

Звєряков
Михайло Іванович
Зав. кафедрою, д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України

Сьогодні на кафедрі «Загальної економічної теорії» під керівництвом доктора економічних наук, професора М І. Звєрякова працює понад 30 викладачів, серед яких вагому частку становлять доктори та кандидати економічних наук.

Викладачі кафедри з 1976 по 2014 рік опублікували 22 монографії обсягом 225,5 друкованих аркушів. А якщо врахувати написані ними брошури, статті, тези, то це складе 310 наукових робіт обсягом понад 477 друк, аркуша.

На кафедрі вже багато років здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів з напрямку «Економічна теорія». Випускники мають поглиблений діапазон знань щодо розуміння закономірностей, які керують економікою, володіють сучасними теоріями функціонування господарства, науковим економічним мисленням, навичками системного підходу до розробки управлінських рішень. Тому вони в змозі ефективно працювати у різних галузях економіки: на управлінських посадах різних рівнів у корпораціях, фірмах, банках, біржах, державних установах а також вищих навчальних закладах всіх рівнів акредитації.

Історія кафедри

Звєряков
Михайло Іванович

Зав. кафедрою, д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України

Спеціальність 051 «Економіка»
ОП бакалаврів «Світова економіка та моделі функціонування господарських систем»

Сучасні стрімкі та масштабні зміни в економічному і соціальному середовищі формують відповідні виклики для ринку праці, який потребує кваліфікованих фахівців, що володіють сучасним економічним мисленням, розуміють як працює економіка, як влаштовані економічні процеси на мікро- та макрорівні, здатні виконувати аналітичні та прогностичні функції, набули теоретичні знання і практичні навички, які необхідні для розв’язання актуальних завдань з управління суб’єктами економіки, можуть формулювати та обґрунтовувати рекомендації для економічної політики. Навчання за програмою бакалаврів «Світова економіка та моделі функціонування господарських систем» спрямоване на підготовку фахівців середньої ланки для роботи у сфері бізнес середовища та в економічному просторі. Набуті знання надають можливості широкого вибору майбутньої професії, що є надважливим в умовах стрімкого технічного прогресу та змін потреб ринку. Випускник може працювати в державних та приватних установах на різних посадах. 

Дисципліниhttp://oneu.edu.ua/svitova-ekonomika-ta-modeli-funktsionuvannya-gospodarskih-sistem/

 

ОП магістрів «Світова економіка та моделі функціонування господарських систем»

Сьогодні ринок праці потребує кваліфікованих фахівців, які володіють сучасним економічним мисленням, розуміють закономірності функціонування економіки, здатні виконувати аналітичні та прогностичні функції, володіють теоретичними знаннями і практичними навичками, необхідними для розв’язання складних завдань функціонування економіки та формування рекомендацій для економічної політики. Усі ці знання набувають студенти при вивченні дисциплін в межах освітньої програми «Світова економіка та моделі функціонування господарських систем». Набуті знання надають можливості широкого вибору майбутньої професії, що є надважливим в умовах стрімкого технічного прогресу та змін потреб ринку. Випускник може працювати в державних та приватних установах на різних посадах. Отримана база знань надає широкий простір для кар’єрного зростання та ведення власного бізнесу.

Дисципліниhttp://oneu.edu.ua/33294-2/

 

ОНП PhD «Економіка»

Стрімкий розвиток сучасних економічних процесів вимагає фахівців, що здатні до розуміння цих процесів на фундаментальному рівні, здатні виявляти закономірності, вирішувати складні наукові та професійні завдання. Саме на підготовку таких фахівців направлена ОНП. Глибокі фундаментальні знання в області економічних явищ та процесів, володіння методами наукових досліджень, навичками критичного мислення, здатність до самостійної економічної, науково-дослідної та проектно-інноваційної діяльності.

Дисципліниhttp://oneu.edu.ua/spetsialnist-051-ekonomika/

 

Спеціальність 281 «Публічне управління та адміністрування»

ОП бакалаврів «Публічне управління та адміністрування»

Програма спрямована на вирішення прикладних завдань в галузі публічного управління та адміністрування, у тому числі у галузі місцевого самоврядування; підготовку принципово нового типу управлінців, які відповідають сучасним принципам публічного управління в Україні. Програма передбачає проходження практики в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, інших органах, установах, на які поширюється дія законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Дисципліниhttp://oneu.edu.ua/publichne-upravlinnya-ta-administruvannya-bakalavr/#1592773071834-243e8b32-961b

Серед випускників кафедри «Загальної економічної теорії»:

Балашова Ганна Віталіївна (1998-2003 рр.) – з 1999 року культорг ФЕУВ, 2000-2003 рр. – керівник команди КВК “Монетний двір”, культорг ОНЕУ, глава наукового студентського товариства, 2003-2006 рр. – аспірант кафедри ЗЕТ, сфера наукових інтересів: інформаційне суспільство, інноваційна економіка, інформаційний сектор. 2006-2011 – викладач кафедри ЗЕТ. Брала активну участь у студентській самодіяльності ОНЕУ, фестивалях КВК, української та південноукраїнської ліги КВК.

Грубий В’ячеслав Васильович (1999-2004 рр.) – профорг групи, член студентської Профспілки, відповідав за організаційні питання на факультеті. З 2000 року Студентський декан факультету. Брав участь у розробці студентської модульної системи, приймав участь та з командою однодумців займав І місце на обласному конкурсі бізнес-ідей. На даний момент має свій власний бізнес у сфері роздрібної торгівлі.

Даниліна Світлана Олексіївна (2000-2005 рр.) – профорг групи, член студентської Профспілки, брала активну участь у студентській самодіяльності ОНЕУ. З 2005 року працює викладачем кафедри ЗЕТ ОНЕУ. Сфера наукових інтересів: нагромадження капіталу, концентрація та централізація виробництва і капіталу, фінансовий капітал, фінансова глобалізація. У 2012 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Форми нагромадження капіталу в перехідній економіці», з 2013 року – доцент кафедри, вчений секретар спеціалізованої вченої ради з захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) економічних наук. Профгрупорг профспілкової організації ОНЕУ, Профорг кафедри ЗЕТ.

Адиров Дмитро Миколайович (2000-2005 рр.) – старший державний податковий ревізор-інспектор відділу контрольно-перевірчої роботи управління оподаткування фізичних осіб Державної податкової інспекції у Приморському районі Одеси. 2011- по т.ч. – головний спеціаліст відділу з питань виконання державного бюджету, промисловості та аграрної політики Територіального управління Рахункової палати по Одеській, Миколаївській та Херсонській областях Верховної ради України.

Бобіль Дар’я Ігорівна (2007-2012 рр.) – з 2008 року член Профкому ОНЕУ, 2009 рік – голова навчального сектора ФЕУП, 2009-2012 рр. – голова студентського самоврядування ОНЕУ (студентський ректор), у 2010 році – кращий студент Одеси, у 2011 році – студентський мер Одеси, 2011-2013 рр. – член молодіжної ради Одеси, комісія з підтримки малого середнього бізнесу, співзасновник громадської організації “Підприємці Одеси”. З 2012 року аспірант і викладач кафедри «Менеджменту організації зовнішньоекономічної діяльності» ОНЕУ, з 2013 року – менеджер по внутрішньому туризму України в ТК “Гарний відпочинок”, з 2013 року – наставник студентської команди ОНЕУ з соціального підприємництва “Enactus”.

19 жовтня 2021 року доцент кафедри ЗЕТ та ЕП Несененко Павло Петрович взяв участь у пленарному засіданні ІХ міжнародної науково-практичної конференції «Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття», що проходила на базі Одеської національної академії харчових технологій. Він виступав у якості магістранта академії. Доповідь стосувалася проблем публічного управління та мала назву «Аналіз фундаментальних засад реформ Ден Сяопіна».

Вітаємо із захистом дисертації!

23 вересня 2021 р. доцент кафедри ЗЕТ та ЕП Грималюк Андрій Вікторович захистив докторську дисертацію «Трансформаційні процеси в високорозвиненій економіці». Науковий консультант – д.е.н, професор, член-кореспондент НАН України Звєряков Михайло Іванович.

У своїй дисертації А. В. Грималюк використовує для аналізу сучасних процесів «цифрової» трансформації у високорозвинених країнах методологію категоріального «препарування» історичних процесів, розроблену Одеською школою економічної теорії, яка продемонструвала свої прогностичні можливості ще в минулому столітті. Успішний захист дисертації є свідченням того, що заснована академіком Анатолієм Карповичем Покританом Одеська школа економічної теорії залишається вірною своїм науковим традиціям і в ХХІ ст. продовжує успішно застосовувати власну методологію аналізу для вирішення теоретичних завдань найвищого класу складності, пов’язаних з дослідженням незавершених економічних процесів.

На честь 100-річчя ОНЕУ публікується збірка віршів професора Уперенко М. О., яка присвячена студентам та викладачам університету. Дякуємо Миколі Опанасовичу та бажаємо натхнення!

📌Збірник

2 грудня 2020 року на КАФЕДРІ ЗАГАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ в Одеському національному економічному університеті відбулася ХVІ Всеукраїнська науково-практична конференція «ПОКРИТАНІВСЬКІ ЧИТАННЯ». Конференція була присвячена  100-річчю від дня народження засновника Одеської економічної школи професора А.К. Покритана.

 

В конференції брали участь як науковці з Одеси, так і з інших міст. Зі вступним словом про теоретичну спадщину А.К. Покритана та її актуальність у сучасних умовах виступив учень Анатолія Карповича член-кореспондент НАН України д.е.н., професор Звєряков М. І.

З доповідями на пленарному засіданні конференції також виступали:

Суслов Віктор Іванович к.е.н., доцент. Український економіст.

Гриценко Андрій Андрійович д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України, заступник директора з наукової роботи інституту економіки та прогнозування НАН України, м. Київ, Україна. Тема доповіді: «Логіко-історична методологія дослідження розвитку економічних систем»

Тарасевич Віктор Миколайович, д.е.н., професор, завідувач кафедри політичної економії Національної металургійної академії України, м. Дніпро, Україна. Тема доповіді: «Щодо розвитку методу сходження від абстрактного до конкретного».

Жданова Людмила Леонідівна, д.е.н., професор кафедри загальної економічної теорії та економічної політики Одеського національного економічного університету, м. Одеса, Україна. Тема доповіді: «Структура і динаміка сукупного попиту в Україні у ХХI столітті: оцінка по ПКС валюти».

У конференції також взяв участь син Анатолія Карповича – д.е.н., професор  Московського державного університету імені М. В. Ломоносова  Покритан Павло Анатолійович. Доповідь П.А. Покритана була присвячена критеріям оцінки сучасної економічної теорії.

Учасники конференції, аналізуючи сучасні економічні процеси, доводили, що методологічні напрацювання Одеської економічної школи та особисто А.К. Покритана залишаються актуальними та допомагають формувати більш глибоке розуміння сучасних викликів для економічної науки та практики.

 

Збірник тез доповідей конференції буде розміщений 20.12.2020 у репозитарії ОНЕУ

У лютому 2020 року студенти 2 курсу спеціальності «Економіка» відвідали логістичну компанію «ПЛАСКЕ», де вже працюють студенти та випускники нашої спеціальності. Студенти дізналися про роботу компанії, почули поради щодо організації власного бізнесу та розвитку навичок та умінь, що найбільше цінуються роботодавцями.

XV Всеукраїнська науково-практична конференція «Покританівські читання» «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ». Конференція відбулася 5.09.2019 р. на кафедрі загальної економічної теорії та економічної політики ОНЕУ

Пленарне засідання XV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Покританівські читання» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації». З доповіддю «Політекономічні проблеми цифрового капіталізму» виступає д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України, ректор Одеського національного економічного університету Звєряков М.І.


Пленарне засідання XV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Покританівські читання» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації». З доповіддю «Теорія залежного капіталізму: специфіка сучасної України» виступає д.е.н., професор кафедри загальної економічної теорії та економічної політики Одеського національного економічного університету Жданова Л.Л.


Пленарне засідання XV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Покританівські читання» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації». З доповіддю «Соціокультурна обумовленість економіки» виступає д.філ.н., професор кафедри філософії Національного транспортного університету Синяков С.В. (м. Київ)


Робота секції. З доповіддю «Державне управління та предмет економічної теорії» виступає к.е.н., доцент кафедри загальної економічної теорії та економічної політики Одеського національного економічного університету Грималюк А.В.


Учасники XV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Покританівські читання» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації» 5.09.2019 р. ОНЕУ.


Учасники XV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Покританівські читання» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації» активно обговорюють актуальні питання конференції.

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у ХV Всеукраїнській науково-практичній конференції «ПОКРИТАНІВСЬКІ ЧИТАННЯ» «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації», яка відбудеться 5 вересня 2019 р. у м. Одесі.

За результатами роботи конференції планується публікація збірника тез доповідей.

ТЕМАТИЧНІ СЕКЦІЇ КОНФЕРЕНЦІЇ:

  1. Сучасна економічна теорія: пріоритетні напрямки досліджень.
  2. Методологічні проблеми сучасної економічної теорії.
  3. Проблеми транзитивних економічних систем в умовах глобалізації.
  4. Відносини власності: дослідження в різних напрямках економічної думки.
  5. Еволюція капіталу та специфіка його відтворення в умовах глобалізації
  6. Економічна історія та історія економічної думки.
  7. Наукові дослідження магістрантів спеціальності «Економіка», які навчаються за програмою «Теорії та моделі управління економікою» Одеського національного економічного університету.

УМОВИ УЧАСТІ В КОНФЕРЕНЦІЇ

Робочі мови конференції: українська, російська, англійська.

Для участі в роботі конференції необхідно до 3 вересня 2019 р. надіслати електронною поштою на адресу k.zet@oneu.edu.ua

  • заявку на участь та відомості про автора;
  • тези доповіді (2-3 повні сторінки) – електронний варіант;
  • копію квитанції (чеку) про оплату.

Організаційний внесок учасників для часткової оплати видатків на проведення конференції за умови особистої участі складає – 150 грн.; членам Всеукраїнської асоціації політичної економії – 100 грн.

Після отримання заявки на участь у конференції оргкомітет надсилає особисте запрошення на вимогу учасника.

Електронний варіант збірника буде розміщений у електронному репозитарії ОНЕУ: dspace.oneu.edu.ua

Детальніше

Другий тур Всеукраїнської олімпіади з економічної теорії 2019 року.

Керівник групи від ОНЕУ – доцент Бакланова О.Г.

Учасники олімпіади – студент обліково-економічного факультету Березоруцький Андрій та студент факультету фінансів та банківської справи Заєць Едуард.

Кафедра проводить профорієнтаційну роботу в «Приморському» ліцеї.

14 вересня 2018 року відбулася ХІV Всеукраїнська науково-практична конференція «ПОКРИТАНІВСЬКІ ЧИТАННЯ». Загальна тема конференції: «Актуальні проблеми розвитку економічної теорії в умовах глобалізації».

Вітання учасників конференції д.е.н., професора Звєрякова М.І.

 

Учасники конференції

 

З доповіддю «Особливості нового етапу глобалізації» виступає д.е.н., професор М.І. Звєряков

 

З доповіддю «Особливості нового етапу глобалізації» виступає д.е.н., професор М.І. Звєряков

 

Пленарне засідання конференції

Дисципліни, що викладає кафедра 

№ за/п Дисципліна
1 Загальна економічна теорія
2 Мікроекономіка
3 Макроекономіка
4 Економічна історія
5 Історія економічної думки
6 Курсова робота з ЗЕТ
7 Курсова робота за фахом для 281 спец. «Публічне управління та адміністрування»
8 Вступ до фаху для 281 спец. «Публічне управління та адміністрування»
9 Вступ до фаху для 051 спец. «Економіка»
10 Ґенеза методології класичного економічного напряму та кейнсіанства
11 Глобальна економіка та міжнародні економічні зв’язки
12 Державне регулювання економіки 
13 Економіка публічного сектору
14 Економічна компаративістика 
15 Управління соціально-економічним розвиток на мезо- та мікрорівні
16 Економічний розвиток
17 Економічна історія та історія економічної думки ІІ
18 Інституціональні механізми державного та регіонального управління
19 Інституціональна економіка
20 Індустріальна економіка
21 Історія світової економіки
22 Конкурентоспроможність національної та регіональної економіки 
23 Муніципальне адміністрування
24 Методика викладання економічної теорії
25 Мікроекономічний аналіз 
26 Макроекономічний аналіз
27 Національна економіка
28 Нова економіка
29 Публічні фінанси та бюджетний процес
30 Публічне управління та адміністрування
31 Публічне управління сільськими територіями
32 Сучасні проблеми економічної теорії
33 Соціальна політика та соціальна робота
34 Соціальна політика
35 Теоретичні проблеми сучасних глобалізаційних процесів
36 Теоретичні основи економічної політики
37 Теорія економічних циклів та криз
38 Теорія та метод К. Маркса, А. Маршала, Дж. М. Кейнса
39 Макроекономічні проблеми в умовах реіндустріалізації
40 Теорія Європейської інтеграції 
41 Методологія наукових досліджень
42 Конкурентна політика
43 Аналіз економічної політики
44 Інституціональна економіка ІІ
45 Теорія аграрних відносин та аграрна політика
46 Структурна політика
47 Соціальна економіка
48 Сучасні економічні теорії
49 Фінансова та кредитна політика
50 Мікроекономічний аналіз ІІ
51 Міждисциплінарний тренінг
52 Сучасна економічна теорія 
53 Методологія та організація наукових досліджень 
54 Політична економія та її сучасні проблеми 
55 Теоретичні проблеми аналізу сучасних економічних процесів 
56 Історія економіки та економічної думки світу та України
57 Інституціональна теорія 
58 Теорія економічного розвитку 

Ähnliches Foto